31 mai 2011

Top 5 regrete pe care oamenii le au inainte de moarte


Daca citesti acest articol, inseamna ca inca mai ai timp sa actionezi.

Topul este facut de Bonnie Ware, o asistenta care a lucrat multi ani avand grija de pacienti aflati in ultimele clipe de viata.


“ Cand ii intrebam daca au vreun fel de regret, sau daca ar fi facut ceva diferit in viata, primeam multe raspunsuri asemanatoare. Acestea sunt 5 dintre cele mai comune:

1. Mi-ar fi placut sa fii avut curajul sa fiu eu insumi intotdeauna, nu sa traiesc dupa asteptarile altora.

Acesta a fost regretul cel mai des intalnit. Cand oamenii realizeaza ca viata lor este pe sfarsite si privesc inapoi, vad cu mai multa usurinta cate dintre visurile lor au ramas neimplinite.Majoritatea oamenilor nu au apucat sa isi indeplineasca nici macar jumatate din visuri si mor stiind ca este din cauza deciziilor pe care le-au luat sau nu le-au luat.

Este important sa incerci sa realizezi macar cateva din planurile tale. Cand iti pierzi sanatatea, deja devine prea tarziu. Sa fii sanatos e o libertate pe care multi o apreciaza cand nu o mai au.

2. Mi-as fi dorit sa nu lucrez asa de mult.

Acesta este regretul auzit de la fiecare barbat. Au pierdut copilaria fiilor/fiicelor lor si compania partenerului. Sunt si femei care regret acest lucru. Dar cum majoritatea pacientilor sunt dintr-o alta generatie, barbatul a fost acela care castiga banii.

Prin simplificarea stilului de a trai, prin decizii gandite de-a lungul vietii, este posibil sa observi ca nu ai nevoie de toate lucrurile de care crezi ca ai nevoie.
Creand mai mult spatiu in viata ta, devii mai fericit si mai deschis catre noi oportunitati, mai potrivite pentru noul tau stil de viata.

3. Mi-as fi dorit sa am curajul sa imi exprim sentimentele.

Multi oameni isi ascund sentimentele pentru a pastra relatii bune cu cei din jur. Ca rezultat, se multumesc cu o existenta mediocra si nu ajung niciodata sa isi atinga potentialul maxim. Altii se imbolnavesc datorita rautatii si resentimentelor pe care le poarta.

Nu putem controla reactiile celorlalti. Desi initial, oamenii reactioneaza negativ cand esti prea sincer cu ei, in final ridica relatia la un nou si mai sanatos nivel. Fie e spre bine, fie te scapa de o relatie nesanatoasa. Orice ar fi, tot tu castigi.

4. Mi-ar fi placut sa tin legatura cu prietenii.

Majoritatea persoanelor nu realizeaza beneficiile unei prietenii vechi pana nu se afla pe patul de moarte si le este imposibil sa ii mai gaseasca. Multi sunt atat de ocupati cu viata lor incat au pierdut prietenii valoroase. Am auzit multe regrete adanci, rezultate din a nu oferi timp si efort in prieteniile care meritau. Tuturor le e dor de prieteni cand sunt pe moarte. Este comun printre oameni ocupati sa lase prieteniile sa se stinga. Dar cand esti asa aproape de moarte, detaliile fizice ale vietii dispar. Oamenii vor sa isi puna in ordine finantele pe cat posibil, dar nu banii sau statutul conteaza in final, ci vor sa puna in ordine relatiile cu cei dragi. De cele mai multe ori, sunt prea bolnavi sa poata face asta. Totul se rezuma la dragoste si relatii. In ultimele saptamani din viata asta e tot ce ramane.

5. Mi-as fi dorit sa fii fost mai vesel.

Surprinzator, sunt multi care regret acest lucru. Ei nu realizeaza decat prea tarziu ca fericirea este o alegere. Au ramas intepeniti in obiceiuri vechi. Asa numitul “comfort” le-a devenit familiar, incat le-au napadit emotiile si vietile fizice. Frica de schimbare i-a facut sa se minta pe ei insisi si pe ceilalti ca sunt multumiti asa cum sunt. Cand defapt inauntrul lor, tanjeau dupa o portie buna de ras.

Cand te afli pe patul de moarte, nu-ti mai pasa ce cred altii despre tine. Cat de minunat e sa ai oportunitatea sa fii liber si sa te bucuri de viata, cu mult inainte ca ea sa se termine.”

Niciun comentariu: