26 iunie 2011

Spune “Nu” Auto-compatimirii


“Pe Dumnezeu il preocupa durerea ta, dar El nu vrea sa te preocupe pe TINE.”

Motivul pentru care autocompatimirea distruge, este mandria care se afla la baza ei si care pune accent prea mult pe noi insine. In dictionar “autocompatimirea” este descrisa ca : “ O auto-indulgenta staruire asupra problemelor si esecurilor personale.”


Psihiatrii au o denumire interesanta pentru aceia care de buna voie traiesc in autocompatimire : “colector nedrept”. Ei sunt aceia care in mod constant insista asupra durerii si necazurilor lor – fie reale sau imaginare – si le face placere sa se gandeasca si sa vorbeasca despre ele. Ei colecteaza si numara cu drag fiecare ofensa pe care altii o comit importriva lor, si se asociaza cu oameni carora le e mila de ei. Toate acestea ii pun pe ei in mijlocul atentiei.


Dar aceasta nu este calea Domnului. El ne invata sa mergem in dragostea Lui, care nu cauta folosul propriu si care nu tine evidenta greselilor. Asta nu inseamna ca trebuie sa ignoram sau sa negam cand cineva se poarta urat cu noi, ci sa acceptam criticile constructive cand acestea ne sunt oferite cu respectul cuvenit, sau sa ne indepartam de acele situatii negative, in loc sa ramanem in aceleasi pozitii si sa ne plangem de mila.


Autocompatimirea, nu este numai neproductiva dar si distructiva. Poate conduce la amaraciune, neiertare si resentiment. Nu aduce oamenii impreuna ci ii indeparteaza. Si acestea sunt cateva din motivele pentru care satan incearca din rasputeri sa ne indrepte privirile spre ranile proprii, in loc sa privim spre cura – care este dragostea si intelepciunea lui Dumnezeu.


In paginile Bibliei, Dumnezeu ne spune mereu si mereu sa aducem la El ranile si tristetile noastre, ca sa ne poata mangaia. El nu vrea sa fie doar mangaietor dar si vindecator. Daca il lasam, El ne va proteja si va lupta in locul nostru, aducandu-ne victorie intotdeauna.


Un bun antidot pentru autocompatimire este iertarea. Iertand pe aceia care ne-au ranit, dam drumul sentimentelor si gandirii negative fata de ceilalti, si putem primi mangaiere si vindecare care vin numai de la Dumnezeu.


Dumnezeu sufera cand noi suferim si vrea sa ne elibereze. Dar noi putem bloca vindecarea Lui cand tinem strans de sentimentele noastre de amaraciune, neiertare si resentiment.

Un alt antidote pentru autocompatimire este multumirea. Indiferent de ce se intampla in vietile noastre, intotdeauna vom avea motive de multumire si lauda catre Dumnezeu.

Este ofensa adusa la adresa lui Dumnezeu sa staruim in nenorocirile si pierderile noastre, sa neglijam a recunoaste si a enumera toate binecuvantarile pe care El ni le ofera zilnic.


Helen Keller a spus : “ Autocompatimirea este dusmanul nostru numarul unu, daca ii oferim atentie, nu putem face nimic bun in aceasta lume.” Noi am fost alesi de Dumnezeu, nu numai sa traim vesnicia alturi de El in cer, dar sa facem o diferenta cat suntem pe pamant. Nu lasati auto-compatimirea sa neutralizeze tot binele pe care l-am putea face in aceasta lume in numele lui Isus.

Sursa: J.M.Farro - www.jesusfreakhideout.com


A-mi plange de mila, este un lux pe care nu mi-l permit.

-Stephen King

Simpatia nu este niciodata pierduta, decat atunci cat ti-o oferi tie.

-John W.Raper

Niciun comentariu: